4 generacions fent palmes i palmons

 
00:00
Dimecres, 1 Abril, 2015

 

El Joan trena i plega fulles que surten de les palmeres de dàtil. D’aquesta confecció manual crea les palmes i palmons que llueixen per Diumenge de Rams. Ell és la quarta generació d’una família que continua amb
l’ofici.

JOAN VAQUÉ, Palmes Viaplana
“Des de petits a casa, aquí al taller de la cistelleria de la travessera de Gràcia, davant del mercat, la cistelleria de sempre, que es va crear l’any 1900 i escaig, i la família sempre havia fet palmes i feia cistelleria i feia palmes, però ja últimament només feia palmes.”

Fa uns anys van deixar el taller de Gràcia i es van traslladar al Priorat per atendre el volum de feina. Elaboren unes 200.000 palmes anuals que comercialitzen per tot l’estat. Per fer cada palma l’eina bàsica són les mans.

JOAN VAQUÉ, Palmes Viaplana
“Tota la feina és molt manual, després doncs fem servir una agulla de cosir, com aquesta, una agulla de cosir, una tisora de podar per tallar els troncs dels palmons i una tisora normal i corrent per retallar les fulles.”

Ara, l’històric taller de palmes ha tornat a la Vila. Durant una setmana El Taller dels Oficis ha acollit les palmes i els palmons. Aquesta col·laboració continuarà amb tallers al local dels artesans. Els germans Viaplana volen ensenyar l’ofici, perquè la tradició continuï.

JOAN VAQUÉ, Palmes Viaplana
“Neix amb el noucentisme, perquè els cistellers adapten la seva tècnica de fer cistells i de fer altres materials amb fibres vegetals, doncs adapten això a fer guarniments per a gent doncs de diners, que demanaven creacions específiques per beneir la palma, que abans es feia amb llaurer, amb olivera o amb palmó sense treballar, a partir d’això doncs va néixer això, llavors això va passant de pares a fills, i de tradició, és una qüestió molt, molt tradicional i que nosaltres mantenim els models de la família des que, bé, des que es va començar.”

En Joan explica que les palmes estan més presents del que ens pensem a la ciutat. Per ell, la Sagrada Família de Gaudí és una gran palma, amb una columna, cucs al voltant i flors.

http://www.palmesviaplana.com/
http://www.artesansdegracia.com/

Informen: Aitana Molina i Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.