Commemoració del Dia Internacional de la llengua Romaní

 
00:00
Dijous, 2 Novembre, 2017

 
Aquest diumenge 5 de novembre és el dia internacional de la llengua Romaní. Per això el Consell Municipal del Poble Romaní de Barcelona ha organitzat diverses activitats, entres les quals, una exposició durant aquesta setmana a la seu del districte de Gràcia. Es tracta de “Romaní Chib, la llengua universal”, dedicada a un petit grup d’autors i autores romanís, de reconeguda trajectòria en el món literari i en les diferents disciplines que deriven d’aquestes. També el mateix diumenge hi haurà als Cinemes Texas la projecció de la pel·lícula Papusza, que relata la vida de Bronislawa Wajs, alias Papusza, primera poeta gitana que va rebre reconeixement per la seva obra publicada a Polonia. Després hi haurà una taula rodona al voltant de la situació de la llengua romaní a Europa, i una lectura de poemes en romaní.
Actualment la llengua romaní gairebé no es parla a Espanya, segons l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia, que és una de les entitats que s’engloben dins el Consell Municipal del Poble Romaní de Barcelona, a Gràcia segurament només hi ha una persona que el sàpiga parlar. La idea és que amb activitats com aquestes hi hagi consciència de la llengua i potser a poc a poc es pugui recuperar, una idea seria organitzar classes per aprendre romaní.
La projecció de la pel·lícula serà diumenge a les 11.30h als Cinemes Texas.

Ricard Valentí, Consell Municipal del Poble Romaní de Barcelona: “És una mica sobre la llengua romaní, poesia i gitanos famosos que han estat al llarg de la història reivindicant la llengua, han sigut poetes. I tenim la pel·lícula que posarem als Cinemes Texas el diumenge, a les 11.30h, que és Papusza, que va ser una gitana que va ser escollida la mare de la llengua romaní. Va sobreviure als camps de concentració nazis. Després de la pel·lícula faran una taula de debat sobre la llengua romaní i la situació del gitano arreu d'Europa avui en dia. Com està la llengua, com s'està perdent, com s'està intentant recuperar. Faran un debat membres del Consell Municipal del poble gitano de Barcelona.”

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.