El Coll celebra la recuperació de la Font-Rúbia

 
00:00
Dimarts, 1 Abril, 2014

 

El Coll ha recuperat un dels espais històrics més estimats pels veïns i veïnes del barri i ho ha volgut celebrar aquest dissabte. Es tracta de la Font-Rúbia, que després de quatre anys ha estat restaurada.

Els tabalers i la Malèfica del Coll van anunciar la inauguració amb una cercavila pel carrer fins a arribar a la font. Allà els esperaven les autoritats, veïns i veïnes i alguns dels implicats en el projecte, com el Grup d’Estudis del Coll-Vallcarca que ha estat consultat per fer la restauració de la rajola. El plafó conserva la imatge de la Mare de Déu del Coll i la inscripció que data de 1807.

Josep Callejón, president Grup-Estudis del Coll-Vallcarca: “La importància és aquesta, que es va fer una troballa de la Mare de Déu del Coll, que és la que dóna nom al barri i al Santuari”.

Carme Ferrer, vicepresidenta Grup-Estudis del Coll-Vallcarca: “Era un tema que havíem reivindicat des de fa molts anys, però molts anys. Era un solar aquí molt abandonat, ple de brossa, no es veia la font i nosaltres vam pensar que valia molt la pena perquè era on havien trobat la Mare de Déu”

La recuperació d’aquest espai era un desig de tots els veïns i veïnes i una demanda molt esperada per l’Associació de Veïns el Coll-Vallcarca.

Salvador Barrau, President Associació Veïns el Coll-Vallcarca: “Avui hi veiem la font, amb aquest mural ceràmic, una reproducció aproximada a la del segle XVIII. Voldríem recordar que la força popular obté millors beneficis socials quan els veïns i entitats van juntes”.

Amb aquesta reforma, han aconseguit tenir un nou lloc de reunió com ja ho havia estat molts anys abans i a la vegada, recuperar un element de la memòria històrica del barri. Alguns, han sabut d’aquesta història a través dels seus familiars que van viure a l’època, com és el cas de Carme Cristià, besnéta dels antics propietaris de la zona i que ha viscut aquest moment amb especial il·lusió.

Carme Cristià, familiar antics propietaris: “Un dels besavis, Frederic Cristià, que era el que més venia aquí a la font i l’estimava molt, sempre guardava la clau, no deixava passar a ningú. És una mica com de nostàlgia i familiar”.

Igual que en els seus temps, el nou espai porta el nom de Font-Rúbia. Se la va anomenar així pel color ferruginós de l’aigua, conseqüència de la proximitat amb les mines que hi havia al segle XVII.
La recuperació de la font és un projecte que s’emmarca dins de la Llei de Barris. A més de la restauració i arranjament del solar, s’han fet unes escales que salven el desnivell entre els carrers de Tirso i Portell i nou enllumenat i clavegueram. Durant l’acte d’inauguració van parlar la regidora de Gràcia, Maite Fandos i la Presidenta del Districte, Isabel Ribas.

Maite Fandos, Regidora Gràcia: “Durant el segle XIV, degut a la manca de provisió d’aigua potable a Barcelona, el Consell de Cent va decidir construïr un sistema de fonts públiques, i dins d’elles estava la Font-Rúbia. Per tant, amb aquesta restauració el que estem fent és, per una banda, tornar a portar aquí la història del Coll, i per altra banda, també parlar d’un passat col·lectiu de la nostra ciutat”.

Isabel Ribas, Presidenta Districte: “La Llei de Barris ha permès que en els darrers temps el barri del Coll canviï molt, i hem pogut invertir en corredors verds, amb accessibilitat, també va permetre l’expropiació d’aquest solar”.

La celebració va acabar amb la benedicció de la font del mossèn de la Parròquia de la Mare de Déu del Coll. I després, una cançó cantada per la Coral Mare de Déu del Coll que parla de la història d’aquesta recent recuperada Font-Rúbia.

Informen: Neus Valls i Irina Gimeno

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.