El complex Elizalde fa 50 anys i obre el refugi de la guerra civil

 
00:00
Dissabte, 27 Setembre, 2014

 

L’any 1914 va circular per Barcelona el primer cotxe Elizalde. La fàbrica, ubicada al passeig de Sant Joan número 149, va ser la primera indústria de l’automòbil catalana. 50 anys més tard, als terrenys on hi havia la fàbrica de cotxes i motors d’avió es va crear el complex de pisos Elizalde.

Per celebrar el 50è aniversari, els veïns de la zona d’habitatges han preparat una jornada d’activitats. Els habitants de la zona residencial, familiars i curiosos han pogut veure fotografies de la indústria de l’automóbil que dóna nom al complex en una exposició al carrer. També han pogut assistir a conferències sobre la història de la fàbrica Elizalde.

Yolanda Bertran, veïna complex Erizalde :“tota la gent que està visquent aquí, al complex, hi està des de l’origen, porten vivint des que es van inaugurar els pisos, inclús hi ha hagut algun canvi de generacions però estan visquent ara els fills dels que van viure en el seu dia, per tant, és com un petit poble a la ciutat i tots ens coneixem. Per això aquesta necessitat de poder celebrar”.

Manel Jiménez, veí complex Erizalde :“celebrar que fa cinquanta anys que hi ha unes persones que conviuen juntes en una zona que va ser molt emblemàtica a Barcelona perquè hi havia una fàbrica d’automòbils molt pionera”.

Música, jocs infantils per als més petits... però el que ha tingut més èxit han estat les visites guiades al refugi de la guerra civil. Alguns dels veïns no sabien fins fa poc de l’existència del refugi sota els seus pisos.

Pere Martínez, veí complex Erizalde :“les tropes italianes van bombarejar precisament el lloc a on estem perquè precisament aquí es fabricaven motors d’aviació i aquest era un dels motius de bombarejar aquest lloc i disposem precisament d’un refugi”.

És un refugi industrial, per tant no és igual que altres que hi ha a la ciutat, i és dels més grans de Barcelona.
Actualment el complex Erizalde forma part de l’Eixample, però antigament havia estat Gràcia. De la mà de Josep Maria Contel, del taller d’Història de Gràcia, han pogut conèixer la història del refugi tot visitant-lo.

Josep Maria Contel, Taller d’Història de Gràcia :“malgrat estar avui a l’Eixample, és Gràcia històrica. És molt important recuperar avui i que la gent pugui veure aquest reufi indutrial de l’antiga fàbrica Erizalde perquè hem recuperat un bocí d’aquesta història, que en aquest cas la teniem oblidada, que aquí hi havia hagut una fàbrica, que aquí s’havia patit una guerra i que aquí els obrers s’havien refugiat en aquest reugi que havien cosntruït”.

La jornada ha servit per donar a conèixer la història de la fàbrica Elizalde, obrir a la gent el refugi de la guerra civil i per fer que els veïns es trobin, tant els que viuen actualment al complexe com aquells que fa anys van marxar.

Informa: Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.