Gràcia recull la història oral de la comunitat gitana

 
00:00
Dimecres, 22 Gener, 2020

Les alumnes de 3r d’ESO de l’escola Nou Patufet han entrevistat l’Oncle Motos. Fa més de 30 anys que viu a Gràcia i, a través de les seves respostes, ha acostat la història de la comunitat gitana a les estudiants.

Laura Benadiba, historiadora
“Construir el conocimiento a partir de la pregunta. Empiezan a sentir que el pasado que les está contando esta persona, que para ellos son todo viejos, ese pasado tiene que ver con su presente y se acortan las distancias.”

Merlés Ramos i Jana Gallego, alumnes escola Nou Patufet
“Tampoc sabíem tant com ens ha explicat ara ell, i ens ha agradat. I la Kira i la Indiara van a la nostra classe; elles ens explicaven algunes anècdotes que tenien, i a mi la veritat és que m’interessava molt, tota la cultura gitana.”

Aquest projecte s’ha posat en marxa a tres escoles de Gràcia per recuperar el passat de la comunitat gitana a través de la història oral. Per fer-ho, ha calgut un treball previ amb els alumnes gitanos, i se’ls ha fet protagonistes.

Sara Forch, tècnica del districte de Gràcia
“Quins elements de la seva història o de la seva cultura els semblava més interessant explorar, quines persones creien que es podien entrevistar, i a partir d’aquestes reflexions i informacions compartir-les amb la resta de companys de classe i treballar junts.”

Durant les entrevistes, l’alumnat ha pogut reflexionar sobre la importància del context, dels prejudicis, i de la necessitat de crear un arxiu d’història oral.

Glòria Gimeno, arxivera districte de Gràcia
“La comunitat gitana arriba a Barcelona al voltant del segle XV, no tan aviat a Gràcia, però ja fa segles que són aquí i, en canvi, és curiós, que no ens ha arribat molta documentació a l’arxiu.”

Ricard Valentí, Associació Joves Gitanos de Gràcia
“És un projecte que ja era hora que es fes, i jo crec que es fa potser massa tard, perquè, per desgràcia, de gitanos grans de 80 anys cap amunt en queden pocs, a Gràcia.”

Els alumnes dels centres Nou Patufet, Sant Josep i Vila de Gràcia estan aprenent i, alhora, creant documentació per mantenir i conservar viva la memòria d’un col•lectiu. Un cop es reculli, qualsevol interessat la podrà consultar a l’Arxiu Municipal de Gràcia.

Informa: Aitana Molina

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.