Gràcia recupera el monòlit de Pompeu Fabra

 
00:00
Dissabte, 18 Febrer, 2012

Pompeu Fabra i Poch va néixer un 20 de febrer de 1868 al barri de la Salut de Gràcia. 144 anys després del seu naixement, personalitats, entitats i veïns de la Vila han volgut retre homenatge a Pompeu Fabra amb la restitució del monòlit de la Plaça Lesseps.

L’any 1982 la ciutat va erigir un monument a l’autor de la Gramàtica Catalana, coincidint amb els 50 anys del seu Diccionari General. Es va inaugurar en el marc de les XIV festes populars de cultura a Gràcia, tal com deixa constància l’inscripció al monòlit.

Mª Dolors Lázaro, membre de la secció cultural del Club Excursionista de Gràcia: "L’any 82 els excursionistes vàrem instal•lar aquí a la plaça aquest monòlit. És pedra de Montserrat que es va fer baixar expressament en honor a Pompeu Fabra ja que ell era un excursionista i filòleg. Ell explicava que va arribar a ser filòleg gràcies a les excursions que feia.”

L’any 2003, les obres de millora de la Plaça Lesseps i de construcció de la nova línia 9 de metro van obligar a retirar el monòlit en record al filòleg català.
Durant uns anys el monument a Pompeu Fabra, que conté un medalló de bronze fet per Josep Miret i Llopart amb el seu rostre, va estar perdut en algun dels magatzems municipals de la ciutat de Barcelona. Entitats de la Vila de Gràcia, com el Club Excursionista de Gràcia o el Taller d’Història de Gràcia, impulsats per la Mª Dolors Lázaro, es van posar en contacte amb el Districte i van començar la cerca del monòlit per tal de tornar-lo al seu lloc d’origen.

Joan Àngel Frigola, President del Taller d’Història de Gràcia: “Quan van retirar l’estàtua eqüestre de Franco, del Castell de Montjuïc, va sortir una foto al diari que es veia en un magatzem municipal l’estàtua de Franco i als peus el monòlit de Pompeu Fabra, i vàrem dir mira on està. I a partir d’aquí es va posar en marxa tot el sistema per poder-lo recuperar i ens ha costat una mica però avui el tornem a tenir aquí, a la Plaça Lesseps, al seu lloc..”

L’acte institucional de restitució del monòlit a Pompeu Fabra del passat dissabte a la Plaça Lesseps va comptar amb la presència de la presidenta del Consell del Districte de Gràcia, Elsa Blasco i la regidora de Gràcia, Maite Fandos. Altres personalitats van assistir a l’acte com Carles Agustí, del Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme; Albert Marco, Director del Consell Català de l’Esport;o Isidor Marí, President de la Secció de Filologia de l’IEC.

Membres de l’Almeria Teatre van posar música i poesia a un acte que ret homenatge a una de les personalitats més importants de la història de la Vila, i del poble català.

Maria Bachero, membre del Club Excursionista de Gràcia: "No ho recordo gaire bé però estava a l’altre costat, i em sembla que estava bastant entre matolls o arbres. M’agrada el lloc perquè queda ben destapat i ja fa anys que ho haurien d’haver fet això.”

Mª Dolors Lázaro, membre de la secció cultural del Club Excursionista de Gràcia: "Estic molt contenta perquè és un gran dia. Pompeu Fabra torna a ser reconegut davant de la biblioteca, que estic segura que estaria molt content del lloc.”

Pompeu Fabra sempre s’havia sentit orgullós d’haver nascut i viscut els seus primers anys d’infància a la Vila de Gràcia. Ara, el monument en honor a a la seva persona es troba novament a la Plaça Lesseps, davant de la biblioteca dedicada a l’escriptor i polític Jaume Fuster.

Informen: Neus Valls i Irina Gimeno

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.