Itinerari inclusiu pels carrers de Gràcia

 
00:00
Dijous, 20 Agost, 2015

El Taller d’Història de Gràcia ha tornat a organitzar els Itineraris històrics festius pels carrers de la Festa Major. Aquest és el quart any que es fan amb l’objectiu d’explicar què hi ha darrere els guarnits de la festa.

JOAN ROGER, Taller d’Història de Gràcia : “Veiem que ens fan moltes preguntes respecte a com s’organitzen els carrers, com decideixen els temes, i també ens pregunten com funciona el concurs de Festa Major, tant el concurs de carrers com el concurs de balcons i portalades. Estan molt encuriosits en qui forma part d’aquest jurat.”

CARME CRISTIÀ, Taller d’Història de Gràcia : ”Passant per el carrer de La Perla, que el seu significat és una central nuclear que ha tingut un accident i hi ha uns virus mutants pel sostre i jo he sentit a la gent passar i dir: “mira los planetas” i llavors com coses d’aquestes, moltes. Explicar una miqueta què significa cada carrer, explicar els materials que fan servir...”

Aquest últim recorregut s’ha adaptat a persones amb discapacitat auditiva i s’ha incorporat un servei d’interpretació amb llengua de signes.

ENRIC LLUCH, intèrpret de llengua de signes : “Aquest any s’han ampliat les activitats amb llengua de signes; a part de fer el pregó i l’entrega de premis habituals, s’ha fet una visita al refugi de la plaça del Diamant, aquesta visita de l’itinerari pels carrers de Gràcia i sí que hem vist bastant resposta de persones sordes.”

L’itinerari s’ha iniciat amb un repàs històric de la festa major. Els primers documents que en parlen daten del 1817. Es tractava d’una celebració dedicada a la Mare de Déu d’Agost. A partir d’aquesta data, la festa es consolida paral•lelament a l’arrelament de la Vila. I és el 1935 quan hi ha més de 150 carrers que hi participen. Durant la Guerra Civil la festa desapareix i és el nou règim que la reprèn per donar una imatge de normalitat. Però, serà el 1956 quan són els mateixos carrers els que tornen a organitzar la Festa Major. La celebració viu moments d’alts i baixos i és a partir dels anys 80 que la festa torna a gaudir de bona salut fins a l’actualitat, amb 18 carrers i 35 balcons i portalades.

CARME CRISTIÀ, Taller d’Història de Gràcia : “Cada vegada hi ha més gent que vol venir a aquests itineraris. Pensa que aquest any ens han vingut anglesos, ens han vingut francesos, ens han vingut d’altres parts d’Espanya... i hem anat molt plens”

Els carrers guarnits són els protagonistes d’aquests itineraris que pretenen ensenyar que s’amaga darrere les decoracions. Els materials, l’organització, el concurs o el jurat. Un dels més impressionants és la Torre Eiffel de la travessia de Sant Antoni de 14 metres d’alçària i 250 quilos.

ENRIC BOIRA, participant : “Fa poc que he estat a París i el carrer amb la decoració de París el trobo molt adient i molt maco.”

FÈLIX MARTÍNEZ, participant : “Em sembla molt interessant, la veritat. Inclús m’agradaria que hi hagués més explicacions, vull més recorregut perquè és molt interessant, la veritat.”

L’interès per aquest tipus d’activitats ha fet que s’hagi hagut d’ampliar l’oferta. Són molts els visitants que no es volen perdre els secrets que s’amaguen a les decoracions dels carrers.

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.