La Gràcia industrial, obrera i gitana, nou itinerari històric

 
00:00
Dijous, 22 Gener, 2015

Aquestes cases del carrer de la Fraternitat són de les primeres que es construeixen a Gràcia durant la primera meitat del segle XIX. Són els habitatges dels obrers que vénen a treballar a les fàbriques que s’instal·len a Gràcia.

RUBÉN PADILLA, Taller d’Història de Gràcia
“La primera que es crea és el Vapor Vilaregut, després serà el Vapor Vell i, és clar, una mica més amunt, al final, al cap de pocs anyets munten el Vapor Nou. Llavors, entre vapor i vapor comencen a sorgir tota una sèrie de casetes i carrers que són en el fons la residència de la força fabril d’aquestes dues fàbriques.”

Aquest és un dels temes que s’explica al nou itinerari que organitza el Taller d’Història de Gràcia, La Gràcia industrial, obrera i gitana.

CARME CRISTIÀ, Taller d’Història de Gràcia
“Explicar una zona de Gràcia que fins al moment no hem tocat mai que és la zona sota la travessera, la més antiga. Intentem donar a entendre com sortien de les muralles les fàbriques, com a Gràcia es van instal·lar sobretot empreses tèxtils.”

Amb l’arribada de les fàbriques es comença a urbanitzar la Vila. Sembla que és en aquest moment, que també emergeix la comunitat gitana de Gràcia.

RUBÉN PADILLA, Taller d’Història de Gràcia
“El problema de la història gitana és que és oral i se la traspassen de pares a fills, per tant, no hi ha registres escrits gairebé, ells afirmen que estan aquí des de fa 150 anys, podria ser, vull dir, no podem negar-ho categòricament, ni tampoc afirmar-ho, coincidiria llavors una mica amb aquesta onada industrialitzadora.”

Coneguda antigament com la petita Triana, aquesta Gràcia ha estat bressol de la rumba catalana. Però, la ruta no acaba aquí. L’itinerari també s’acosta a la botiga de joguines de la qual van sortir els creadors de les joguines Borràs, o els grans magatzems El Mundo, que es trobaven on ara està l’Acadèmia Blancafort. El dia 31 de gener es farà la primera sortida a les sis de la tarda des de la plaça del Diamant, aquesta vegada, per primer cop, amb audiòfons individuals.

http://www.tallerhistoriadegracia.cat/
https://www.facebook.com/ItinerarisCulturalsDelTallerDHistoriaDeGracia

Informen: Aitana Molina i Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.