La torre Villa Esperanza de Vallcarca, restaurada

 
00:00
Divendres, 22 Novembre, 2019

Aquesta façana ha retornat al seu estat original de finals del segle XIX. És Villa Esperanza, una joia amagada a Vallcarca. Aquesta curiosa construcció del 1894 és d’Andreu Audet que tot i ser prèvia al modernisme ja va incloure motius florals en pedra i mosaics ceràmics. Ara, més de 120 anys després, l’edifici ha necessitat una posada a punt de la mà d’artesans de diferents disciplines.

Francesc Ruestes, propietari
“Recuperar coses per exemple, que en el seu moment han desaparegut o estan molt malmeses i tornar a recuperar això i vas una mica perdut.”

Aquesta paret d’obra vista, en realitat no ho és, és estucat, que l’Oriol està decorant amb paciència. Ell és la sisena generació d’artesans estucadors, un ofici que ve dels romans i que a Catalunya explosiona amb el modernisme i els esgrafiats.

Oriol Garcia, estucador
“Totes les imitacions de pedra, imitacions obres vistes, perquè era una avantatja, estem parlant en un moment en què la mà d’obra de l’operari no valia res i els materials ho valien tot, et sortia més a compte fer un estuc imitació marbre que no pas portar un marbre.”

Pel propietari de la finca és important recuperar els petits detalls, per això, s’ha preocupat de buscar artesans que poguessin tornar a la vida elements com les estrelles de zinc, el pom de la porta o els lliris del parallamps.

Francesc Ruestes, propietari
“Aquests lliris me’ls vaig trobar per sobre el teulat donant voltes, és que cada detall és molt important, en una restauració fa la qualitat de l’obra.”

La restauració de Villa Esperanza ha estat complicada, ja que el seu propietari assegura que és molt difícil trobar els especialistes per fer-ho. Creu que l’Administració hauria de crear una base de dades per facilitar la conservació del patrimoni dels privats. Ara, espera que els veïns puguin gaudir d’aquesta casa per on sembla que el temps s’hagi aturat.

Informen: Aitana Molina i Júlia Pujol

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.