Les cooperatives, un model estable

 
00:00
Divendres, 8 Juny, 2012

Al districte de Gràcia hi ha més de seixanta cooperatives censades. Des de fa un any els projectes que funcionen amb aquest model d'empresa a la Vila han començat un procés de coneixement mutu i coordinació a través de la iniciativa Gràcia barri cooperatiu.

La cooperativa és un model d'empresa amb valors que aposta per les persones i en què els socis hi participen com a iguals en la propietat. En l'ADN (a de ena) de la cooperativa hi ha reinvertir part dels beneficis a la mateixa empresa. Aquesta fórmula està creixent des de l'inici de la crisi econòmica.

OLGA RUIZ, responsable de Comunicació de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya:
"Aquest model d'empresa és sostenible, ajuda a la creació d'ocupació estable i fomenta relacions de solidaritat entre les persones membres i entre les empreses membres i constatem que hi ha un augment important en creació de cooperatives a tot l'Estat."

Demodé és una cooperativa que es dedica a la producció cultural i té dos bars a Gràcia. El 2009 cinc socis van posar sobre la taula les activitats que feia cadascú com a autònom i van decidir començar plegats aquest projecte. Amb l'augment d'iniciatives basades en l'economia social i solidària a la Vila i seguint l'exemple del barri de Sants, van decidir impulsar, amb altres cooperatives, el projecte Gràcia barri cooperatiu.

FERNANDO PANIAGUA, Demodé produccions:
"Hi ha censades unes 60 cooperatives de treball al barri i abasten tot el ventall: bars, perruqueries, enginyeries, arquitectes, arts escèniques, grups de teatre, n'hi ha moltíssims."

Un bon exemple de la creació de cooperatives és el cas d'Azimut 360, una empresa dedicada a les energies renovables. Tres companys que havien treballat junts en l’empresa convencional van decidir associar-se per fer un gir més social a la seva vida professional.

DANIEL CADILLA, president d'Azimut 360:
"Vam veure que el sector de les energies renovables agafava un caire que ens interessava poc personalment i vam preferir muntar una petita cooperativa que, a més a més, estigués adreçada a oferir una proposta més militant."

De Barris va néixer el 1996 a partir d'una empresa d'arts gràfiques que va entrar en crisi i els treballadors van decidir agafar les regnes i crear una cooperativa de 13 socis. Consideren que tot són avantatges en passar d'una empresa en què els beneficis prevalen per sobre de les persones al model cooperatiu.

JOAN LOU, president De Barris:
"A les cooperatives l'objectiu primer són les persones, és el manteniment dels llocs de treball, és el tenir un lloc de treball que sigui adequat a les voluntats dels qui són, etc."

El projecte Gràcia barri cooperatiu ha iniciat un cicle de xerrades amb el nom de Primavera Cooperativa perquè les empreses de la Vila que s'inscriuen en aquesta filosofia es puguin conèixer i establir vincles.

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.