L'obra de l'escultor Tomàs Bel s'obre al públic

 
00:00
Dijous, 24 Desembre, 2015

 
Són escultures clàssiques, religioses o abstractes. Es troben al número 27 del carrer de la Fraternitat. Aquí, hi va viure un dels referents de l’art català de postguerra, Tomàs Bel. Ara, aquest espai s’ha convertit en una casa taller que mostra l’obra d’aquest alumne de Frederic Marès.

TOMÀS BEL, fill de l’escultor Tomàs Bel:“Té molta obra pública. L’obra que no era pensada per exterior, doncs no es podia veure, estava en un magatzem.”

Segurament, ser el fill d’un guixer el va fer interessar-se per l’escultura i entrar a l’escola d’art de la Llotja. D’aquesta primera etapa es desprèn l’esperit clàssic postnoucentista, com aquest ‘Cap de nena’ inspirat en un retrat d’una jove gitana del barri. Amb els companys de l’escola va crear el grup Betepocs que va beure del dadaisme i amb què volien transgredir l’ensenyament clàssic.

BERNAT PUIGDOLLERS, historiador de l’art: “Van començar a organitzar el que es deien les exposicions d’abans de curs. El més normal era fer les exposicions després de curs ensenyant els treballs fets durant el curs, però ells el que volien precisament era ensenyar la feina que havien fet durant els mesos d’estiu en què no tenien cap professor a sobre.”

També amb els campaments pictòrics van experimentar sobre la pintura. Però, un dels camps més prolífics de Tomàs Bel va ser un nou art religiós. Més endavant, es va decantar pel simbolisme que el va portar, finalment, a l’abstracció i a tornar a la Llotja a impartir classes.

BERNAT PUIGDOLLERS, historiador de l’art: “No ho van aconseguir en aquells anys 40-50, però poc després ells entrarien com a professors i acabarien al cap de 20 anys, acabarien aconseguint renovar aquest ensenyament.”

La casa taller de Tomàs Bel a Gràcia es pot visitar en hores concertades.

Informen: Aitana Molina i Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.