Més de 20 cinemes han projectat pel·lícules a Gràcia

 
00:00
Divendres, 11 Novembre, 2016

 
Gràcia va arribar a tenir una vintena de sales de cinema a la dècada dels 50. Va ser el moment del màxim esplendor del cel·luloide a la Vila. Només als entorns del carrer Gran de Gràcia n’hi havia vuit. Abans, però, a principis de segle, ja s’havien obert algunes sales. Va ser amb la sonorització de les pel·lícules quan es va popularitzar el cinema i molts teatres es van reconvertir en sales de projecció.

JOSEP MARIA CONTEL, Taller d’Història de Gràcia: “D’una manera primer, segurament, experimental i després regular, el Principal, el teatre de 1851, el que fa és ja començar a programar cinema fins als anys 60 que la televisió es menja el cinema, es converteix el gran Teatre Principal de Gràcia, perquè era gran, es converteix en un pàrquing.”

Més tard, amb la Guerra Civil, els Verdi i els Texas van fer de menjadors infantils. Però, els cinemes de Gràcia van tornar a ressorgir i alguna sala com el Roxy, fins i tot, ha quedat impresa en l’imaginari col·lectiu.

JOSEP MARIA CONTEL, Taller d’Història de Gràcia: “Un cine més senyorial, un cine potent, jo vaig veure ‘Ben Hur’ allà. El Roxy tenia moltes coses, per això el Marsé li va fer aquell conte que després va traslladar el Serrat a aquella cançó, ‘Els fantasmes del Roxy’, el Roxy tenia una atmosfera molt especial.”

Als anys 60, amb l’aparició de la televisió, el cinema decau i el boom immobiliari substitueix les sales per pisos. Tot i això, als 80 la Vila acull una estrena molt especial, ‘La plaça del diamant’.

JOSEP MARIA CONTEL, Taller d’Història de Gràcia: “Lluís Homar, la Sílvia Munt sortint de la plaça del Diamant en una petita cercavila, vam anar al cinema Fontana que era l’antic Selecto, bé van fer la primera estrena, ostres, una primera estrena aquí a Gràcia, a un cinema de Gràcia.”

De la vintena de sales que hi havia als anys 50, en l’actualitat en queden tres, els Bosque, els Verdi i els Texas.

Informen: Aitana Molina i Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.