Nou diccionari català-romaní amb més de 1.000 paraules

 
00:00
Dijous, 8 Abril, 2021

La plaça del Poble Romaní canviarà de nom per plaça del Poble Gitano. Aquesta era una demanda per corregir un error lingüístic. Des de la comunitat s’està treballant per recuperar una llengua que, expliquen, s’ha intentat silenciar al llarg de la història. Ara, per estendre l’aprenentatge, s’ha publicat un recull de més 1.000 paraules amb il·lustracions i la traducció al català.

Ricard Valentí, vicepresident Consell Municipal Poble Gitano Barcelona: “Com que aquí per desgràcia es va prohibir, la llengua es va perdre, la gent ens coneix com a gitanos, el que a llocs d’Europa és una ofensa, aquí no ho és, llavors, doncs també és plaça del Poble Gitano.”

Seo Cizmich, primer ambaixador honorífic llengua romaní: “Recuperando el romanó se combatre el antigitanismo, porqué justamente aquellas leyes antigitanas han provacado que hoy en día no se hable romanó a nivel estatal. Estamos en el proceso de la recuperación del romanó, es un proceso muy lento.”

En l’actualitat són pocs els que parlen la llengua romaní, per això es vol potenciar l’aprenentatge. Expliquen que aquest és un element que genera comunitat i pertinença. Uns sentiments que van viure un moment d’inflexió fa 50 anys, quan es va celebrar el primer Congrés Mundial del Poble Gitano, el 8 d’abril del 1971 a Londres, on es va instaurar la bandera, l’himne i la llengua.

Ricard Valentí, vicepresident Consell Municipal Poble Gitano Barcelona: “Allà es va fer un activisme que fins a l’any 71 era un activisme ocult i no es podia ensenyar, ni es podia dir.”

Informen: Aitana Molina i Neus Valls

El Dia Internacional del Poble Gitano se celebra el 8 d’abril per commemorar la data del primer congrés. D’aquí van sorgir la bandera amb una roda que simbolitza la llibertat i l’himne “Gelem, gelem”, que recorda els gitanos víctimes del nazisme. Aquests elements s’han consolidat en la cultura i, ara, volen que la llengua torni a ser un pilar per la comunitat gitana mundial.

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.