Placa commemorativa a la casa on va viure Josep Roca i Galès, al carrer de Torrijos

 
00:00
Dimecres, 13 Desembre, 2017

 
Àngels Tomas, Memòria històrica disctricte Gràcia: “Ens dóna la oportunitat, no només de donar a conèixer la persona, sinó, els valors que han impregnat tot una història i una vida, i que ha continuat. Per exemple la Fundació Roca i Galés es dediquen sobretot a la difusió de la memòria històrica.”

La Vila de Gràcia ha fet homenatge a Josep Roca i Galès: cooperativista, dirigent obrer, teixidor i republicà. Entre membres del districte, veïns, representants de la comissió de nomenclator i de la Fundació Roca i Galès, s’ha destapat una placa en la seva memòria. Aquest acte forma part de les accions per recuperar la memòria històrica del cooperativisme a Gràcia. La placa està col·locada a l'edifici on va viure i morir (Barcelona 1828- Gràcia 1891), al carrer de Torrijos, número 20.
Tal com explica el text de la plaça, Josep Roca, des de 1866 va encapçalar a Barcelona un obrerisme societari i cooperativista. Era teixidor, treballador de la fàbrica de filats Vilaregut, de Gràcia.
La Comissió de memòria i prospectiva de la Fundació Roca Galès, que porta el seu nom, segueix treballant per a recuperar la memòria històrica del cooperativisme com eix transversal del seu Pla de treball, i per incloure noms de persones cooperativistes en el nomenclàtor de la ciutat de Barcelona. Per això, la fundació va tenir la iniciativa de fer aquesta placa, aprofitant que l’any passat es va celebrar el 125è aniversari de Roca i Galès.
Josep Roca i Galès va introduir i divulgar les idees cooperativistes en el periòdic La Asociación (1866). L’associació que representava, la Propagandora del Trabajo, fou la primera cooperativa catalana. Va pertànyer al Partit Democràtic i després al Partit Republicà Federal. Va ser escollit diputat provincial per Barcelona l’any 1872. Des de la Diputació de Barcelona va destacar en la defensa dels interessos obrers. Teixidor d’ofici, va tenir una sòlida formació tècnica i econòmica. És autor del llibre Un obrero en Fairmount Park, en què descriu l’Exposició Internacional de Filadèlfia.
La Fundació Roca Galès va dedicar-li el volum 8 de la col·lecció Cooperativistes Catalans, escrit per Gabriel Plana i Gabernet, publicat conjuntament amb Cossetània ed. l’any 2007.

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.