‘Subterrànies’ recupera la veu de dones de la Guerra Civil

 
00:00
Dissabte, 16 Març, 2013

http://subterranies.wordpress.com/

No era la primera vegada que alguns dels assistents baixava al refugi antiaeri de la plaça del Diamant, però sí que era el primer cop que de la mà de les actrius de ‘Subterrànies, sobreviure entre bombes’, escoltaven narrades en primera persona les històries de vida d’unes dones que van viure els bombardejos de la Guerra Civil Espanyola.

Itziar Castro, subterrànies, sobreviure entre bombes: “Una visita guiada teatralitzada on no només tens història, on no només tens teatre, on es barregen tots els conceptes i on la idea és que el públic es posi a la pell, encara que sigui per una hora i mitjà, del que podria ser estar a un refugi en un bombardeig real”.

Pertanyents al Projecte Vaca, una associació de creadores escèniques, les actrius van donar vida a dones anònimes de tres generacions, una nena, una jove infermera i una dona costurera, tres històries vitals configurades a través d’entrevistes i fonts orals. Una activitat de recuperació de la memòria històrica impulsada pel Consell de Dones de Gràcia conjuntament amb el Taller d’Història.

Conxa Garcia, membre Consell de Dones de Gràcia: “Avui volíem continuar amb aquest homenatge a les dones que van passar la guerra, van estar a la rereguarda patint les bombes, treballant a les fàbriques, etc”.

El dia escollit per l’activitat no era casual. El 16 de març de 1938, començava un bombardeig sobre la ciutat de Barcelona, que duraria tres dies, el segon amb més morts de la Guerra Civil.
Amb música de violí, la recreació del so del bombardeig, i el silenci sepulcral del refugi, entre el públic assistent, moltes cares d’emoció, sobretot amb la projecció final d’alguns fragments del documental ‘Mujeres del 36’, on sis dones expliquen les seves vivències i reflexions, 60 anys després de la guerra.

Maria Teresa Gay, visitant: “Tenia sis anyets quan va començar la guerra i nou quan va acabar i recordo tot el que vaig veure, ho recordo tot, com si fos un vídeo que em passés pel cap. Està bé que la gent ho recordi i ho vegi perquè així no es tornarà a repetir mai més una cosa com aquesta, tan grossa, entre germans”.

L’activitat es va realitzar en dues úniques sessions aquest dissabte, però el gran èxit d’assistència, va fer que les organitzadores ja pensin en programar-la de nou en un futur.

Informen: Neus Valls i Irina Gimeno

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.