Tallant el bacallà a Gràcia

 
00:00
Dilluns, 29 Abril, 2013

Gairebé 100 anys acollint el mateix negoci a la plaça de la Llibertat de Gràcia. Bacallà d’Islàndia, anxoves del Cantàbric, olives de tot tipus i conserves donen una aroma especial a aquesta botiga dels voltants del Mercat de la Llibertat. Tot i que es va adaptant als nous temps, segueixen tallant el bacallà com abans, sense màquines. Aquesta setmana celebren el dia del bacallaner, que, tot i ser el dia de la Mare de Déu de Montserrat, el celebren el proper dilluns 6 de maig.

JOSEP MARIA BATALLA, bacallaneria Batalla:
“Recordo venir ja amb 11 o 12 anyets a ajudar els pares els dissabtes i una mica així. El negoci ja és gairebé centenari, perquè és dels anys 20 o 30 aproximadament. La meva família està aquí a partir dels anys 60 o fins i tot abans, potser.

És una feina bastant complexa, perquè porten el bacallà en sec, evidentment, i llavors l’has de tallar, posar-lo en remull, trossejar-lo, treure’n les espines. Jo segueixo tallant manualment, encara com es feia abans, no m’acaba d’agradar la cosa mecanitzada, encara m’agrada fer-ho manualment, sóc bastant artesà en aquest aspecte.

Ha canviat molt la forma de menjar, la forma de cuinar i moltes coses, abans era una venda molt forta cada dia i ara és molt més espaiada.

Fora dels mercats en quedem pocs, nosaltres, perquè tenim una relació bastant estreta amb el mercat, però de botigues de carrer, diguéssim, especialitzades ja en quedem molt poques, a Barcelona n’hi ha molt poques.”

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.