Un any de La Tele. Els mitjans lliures segueixen sense regulació

 
00:00
Diumenge, 1 Abril, 2012

Laura Vergés, La Tele.cat:
“Va començar al 2003 en el marc de mobilitzacions que hi va haver a Barcelona: Banc Mundial, la cimera Europea, després la guerra... i una mica fruit de tot aquest moviment social es trobaven molt a faltar mitjans que poguessin explicar de forma més acurada tot el que estava passant. Es va crear l’assemblea per a la comunicació social, és una federació d’associacions i persones. Els socis poden ser persones o també la part forta són associacions, grups socials diversos que tenen coses a dir i no tenen mitjans propis.

L’assemblea es va crear al 2003, es van fer emissions de radio, es van començar a fer emissions de televisió en proves al 2004, a partir del 2005 es va ocupar amb regularitat un canal d’UHF amb analògic. Va anar creixent, i a partir de l’any passat van començar les emissions en TDT i a part, també, per internet en la web latele.cat.

No és una web exclusivament per a veure vídeos sinó que és una eina per a participar en la confecció del canal en TDT. Hi ha un espai que li diem la wikitele on qualsevol usuari registrat, que és només posar l’adreça de correu, pot penjar continguts i després hi ha tots el programes que s’emeten a la tele, altres materials que van arribant, i a partir d’aquí és una mica com es va confeccionant la graella de TDT.

Estem vinculats al barri de Gràcia en el sentit que estem aquí físicament en l’Infoespai, el plató d’ara a La Torna... La informació és variada perquè és una tele local però també és una tele popular i pensem que el poble, els col•lectius i la gent compartim coses i és igual d’on siguem. Hi ha programes culturals, musicals, també el programa “contra-infos”que és un espai de contra informació, informació alternativa, informació que no apareix massa als altres mitjans. I després hi ha uns altres espais que els hi diem contenidors, de documentals, de xerrades, d’entrevistes, que és obert.
Una de les cortinetes que tenim de la tele és que és un projecte en construcció i una mica per definició. És una televisió en aquest sentit molt diferent que està en construcció permanent, segons el que ens va preocupant. Si que hi ha uns espais més o menys fixes, però sempre depèn de perquè vulgui la gent utilitzar aquest canal.

El que estem celebrant avui és el primer aniversari d’emissions en TDT tot i que el projecte ja té gairebé 10 anys. Bàsicament avui era una jornada de celebració de l’aniversari, el que ens interessava era fer alguna cosa així al carrer. Al matí hem plantejat una assemblea, llavors hem fet una petita xerrada explicant el projecte, després hi ha hagut una mica de vermut, paella i el concert.

La regulació d’aquest tipus de mitjans està acceptada a nivell Europeu. Hi ha recomanacions, documentació oficial de la comunitat europea instant a que els estats regulin aquests mitjans i aquí ens hem quedat encallats des de fa molts anys. I ara que semblava que avançàvem ens hem tornat a quedar encallats en aquest tema. S’ha reconegut en la llei però no hi ha manera d’obtenir una llicència. Com que la Generalitat, enlloc de regular, ha optat per a fer inspeccions i obrir processos sancionadors, nosaltres ara presentarem al Consell de l’Audiovisual de Catalunya i a la Direcció General de Mitjans Audiovisuals una reclamació, que reconeguin aquests mitjans d’una vegada”.

Informe: Neus Valls i Irina Gimeno

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.